Categorieën
Buurtbank Werk

Buurtbank Wijkbedrijf Selwerd

Voor de vormen van de Buurtbank Wijkbedrijf Selwerd is gekozen voor het gevelpatroon van de oude school en de doorzonwoningen die er tegenover in de straat staan.

Meer informatie over Buurtbanken

Opdrachtgever: Wijkbedrijf Selwerd

Categorieën
Interventie Werk

Gevelkunstwerk (2024)

Marcel imthorn heeft vier gevelkunstwerken ontworpen voor drie nieuwe bouwblokken in Groningen.

Voor deze nieuwbouw moesten typische jaren 60 woningen wijken. Op de gevels van die oude woningen prijkten baksteenmotieven van de kunstenaar Siep van den Berg.
Ook op de woningen er omheen staan nog die geometrische vormen van gele bakstenen, in een verder rode bakstenen muur.

Voor het eerste ontwerp van de nieuwe gevelkunstwerken heeft Marcel Imthorn een geometrische vorm overgenomen van Siep van den Berg. Het tweede ontwerp is een vervormde afbeelding van het oorspronkelijke ontwerp. De geometrische vormen lijken los van elkaar te komen. Bij het derde ontwerp worden de vormen nog vrijer. Bij het vierde gevelontwerp worden die vrije vormen gedragen door figuurtjes op een trap die in een cirkel loopt. Alsof vormen altijd op een nieuwe manier terugkomen. De bouw gebeurt in vier fases en is in 2022 begonnen. Het werk is in 2024 afgerond.

Opdrachtgever: Heijmans
Samenwerking: Specht architecten

Categorieën
Interventie Werk

Buiten- wereld- Binnen


inzending door Lokaal Motief voor Folly Art Norg

Omschrijving
‘Buiten – wereld – Binnen’ is een folly die ode is aan de typisch Nederlandse
doorzonwoning. Het bouwwerk bestaat uit een paal van een verkeersbord dat door een raam in muur naar binnen groeit en transformeert naar een buizenstoel. Zo illustreert de folly het idee van het binnenhalen van de buitenwereld.

Het raam in de muur heeft het standaardformaat van veel Nederlandse rijtjeshuizen. Het materiaal voor de muur bestaat uit stalen golfplaten. Ondanks het ongebruikelijke materiaal is de muur toch direct herkenbaar. De paal die als een boom naar binnen groeit, zal worden verzinkt voor het ‘verkeerspaaleffect’. De paal is aan de onderkant 60 millimeter dik. Op 1 meter hoogte versmalt (‘verjongt’ in verkeersvaktaal) de paal naar
30 millimeter en zodra die door het raam buigt en transformeert tot buizenstoel wordt deze 15 millimeter. De zitting van de stoel is verkeersbord blauw.
De folly heeft één muur. De buiten- en binnenkant wordt gemarkeerd door respectievelijk de verkeersbordpaal en de stoel. De golfplaten worden gemonteerd aan een houten frame van 60 millimeter dikke houten balken. De poten van het frame worden diep ingegraven. Een betonnen voet zorgt ervoor dat paal en stevig verankerd is.

Het verhaal van Buiten- wereld- Binnen
Van de 7 miljoen woningen in Nederland zijn 4 miljoen een rijtjeshuis. Dat is een typisch Nederlands verschijnsel. De zogenaamde doorzonwoning kunnen we beschouwen als een icoon van het naoorlogs bouwen en kende zijn hoogtij in de
jaren vijftig, zestig en zeventig. Het ideaal van Licht, Lucht en Ruimte zorgde voor de behoefte aan grote ramen. De buitenwereld werd daarmee naar binnen gehaald.
Ondanks het overwicht van dit woningtype in de Nederlandse steden en dorpen, wordt het architectonische belang weinig onderzocht en gewaardeerd. Dit is onterecht. Deze folly laat zien dat ‘heel gewoon – doodgewoon’ gecombineerd met spruitjeslucht een zeer verfrissende en speelse vormentaal heeft die als bijkomend voordeel ook nog bijzonder praktisch is. De verkeerspaal verwijst naar de optimistische jaren van de
wederopbouw waarin een eigen woning met een eigen autootje gemeengoed werd voor de massa. Het Nederlands landschap en straatbeeld werd door de auto revolutionair veranderd. Door deze vormen van alledaags nut te verplaatsen naar kunstarchitectuur, wat follybouw in de eerste plaats is, ontdekt de toeschouwer nieuwe en unieke aspecten van wat vaak weggeschoven wordt als ordinair.

Motivatie
Lokaal Motief is het bedrijf van kunstenaar-graficus-ontwerper Marcel Imthorn. Lokaal Motief onderzoekt de stedenbouwkundige entiteit van Nederland. Het concentreert
zich daarbij juist op de gebruiksruimte: wonen en werken. Dat zijn immers de ruimtes waar mensen zich bevinden en bewegen. Omgeving heeft een grote invloed op welzijn,
productiviteit en leefbaarheid. Lokaal Motief gebruikt in zijn ontwerpen het liefst materialen en beeldelementen die uit de lokale omgeving komen en zet die in om die omgevingen prettiger en mooier te maken, maar vooral ook om die een harmonie te laten aangaan met de bestaande architectuur. Het bedrijf heeft opdrachten uitgevoerd voor onder meer de gemeente Groningen in de naoorlogse wijk Selwerd. Deze folly is
een uitgelezen kans om de bedrijfsfilosofie voor een groter publiek onder de aandacht te brengen.

Categorieën
Interventie Werk

Bouwborden

Voor de wijkvernieuwing Sunny Selwerd heeft Marcel Imthorn gevelpanelen uit sloopwoningen gebruikt om bouwborden te maken. De panelen zijn uit de woningen gehaald, bestickerd met nieuws over die locatie en in een stalen frame op zijn kant gezet. Bewoners worden via het bord geïnformeerd over vorderingen van de nieuwbouw. De rechtopstaande panelen leveren een mooi beeld naast de nog horizontaal staande gevelpanelen in de nog bestaande woningen er omheen.

Idee & ontwerp: Marcel Imthorn
In opdracht van Sunny Selwerd wijkvernieuwing

Categorieën
Buurtbank Werk

Buurtbank Corpus

Banken van zelf verzameld plastic.
Buurtbewoners weten als geen ander hoe er in hun straat geleefd wordt en hoe de openbare ruimte ervaren wordt. Er ontstaat eigenaarschap over de openbare ruimte wanneer buren deze samen mogen vormgeven. En de onderlinge betrokkenheid wordt hierdoor versterkt. Lokaal Motief faciliteert bewoners hierin. Want alleen met zelf ingezameld plastic kan er een bank gemaakt worden. Bewoners zien de kleuren van het door hen zelf ingezamelde plastic weer terug in de zittingen. Daarnaast mogen bewoners ook het uiterlijk van het betonnen onderstel mede bepalen. Door dit alles ontstaat er een unieke bank en ontmoetingsplek, dat een plein of straat een eigen identiteit geeft.

Idee & ontwerp: Marcel Imthorn
In samenwerking met Wijkbedrijf Selwerd en Provincie Groningen

Categorieën
Interventie Werk

Auto/Boom

Hoe ontstaat er meer groen in de straat en behoud je een parkeerplaats voor de deur?
Door functies in de openbare ruimte te mixen ontstaat een leefbare omgeving.

Auto/Boom voor doe-het-zelvers

Idee & ontwerp: Marcel Imthorn
Opdracht: Sunny Selwerd
Uitvoering: In samenwerking met Wijkwerkbedrijf Selwerd